Rob Rosinga, een van onze vertegenwoordigers in Roemenië, bracht samen met zijn vrouw een bezoek aan de 91 jarige Irodiana Iliescu. Lees hier Rob zijn verhaal over dit bezoek.

Mevrouw Iliescu is onze overbuurvrouw. Ze bewoont het meest bescheiden huis in de wijk. Klein en met erg veel achterstallig onderhoud. Van haar zeer kleine pensioen kan ze niet rondkomen. Op haar 91ste jaar (voor Roemeense begrippen stokoud) moet ze alle inventiviteit uit de kast halen om niet ten onder te gaan in de Roemeense economie die slechts kansen biedt aan jonge, fitte mensen met goede connecties.

Soms krijgt ze een potje eten toegestopt van een buurtbewoner die het op haar huisje voorzien heeft. Een kansloze poging, want zei heeft haar huisje beloofd aan een neef. De neef zou op zijn beurt minimaal voor zijn tante moeten zorgen, maar deze neemt het niet zo nauw met zijn tegenprestatie. We zien hem maar af en toe langskomen en dan is het meestal omdat hij iets nodig heeft.

Wij zijn erg gesteld op mevrouw Iliescu, maar hebben persoonlijk niet de middelen om haar te steunen. Dankzij Siguranta hebben we haar nu een verrassend verwenpakket kunnen bezorgen. Naast een hele boodschappenlijst van noodzakelijke benodigdheden, kookt mijn vrouw Mihaela een lekkere verwenmaaltijd. Anders dan de gebruikelijke eenpanspotjes waar buurtbewoners mevrouw Iliescu soms mee proberen te paaien. Een lekker stuk gestoomde zalm, gekruid met wat peper & zout, champignons op rucola met wat boter in de hoedjes, geraspte koolrabi met wat zout, olie en wat citroensap, koffie, vruchten (bananen, sinaasappels, appels, peren, kweeperen, bosbessen.